TULOKSET RUNON MM 2002
ja suuri kuvakavalkadi


Maailmamestari 2002 Eila Pöllänen, Ruotsi (990 euroa)
Toinen palkinto (300 euroa) Hip-Hop poppoo Oppositio, Lapua
Kolmas palkinto (200 euroa) Eine Joutsijoki, Keuruup
Jaetut neljännet sijat (100 euroa) :
Ville Komsi (Helsinki), Olavi Ruitlane (Viro) sekä Sami Siltala ja Mika Terävä (Jyväskylä)
        Taustoja: Ohjelma ja esiintyjät  Lehdistötiedote  Runomittojen kilpalaulanta Lue Suosikin hauska juttu
Runonäytteitä
kilparunoista! 

Tuomaristo piti tehtäväänsä kovan tason vuoksi vaikeana - mutta esitysten seuraaminen oli heille alusta loppuun suuri ilo. Kärjen osalta ratkaisivat nimenomaan improvisaatio-esitykset. Eila Pöllänen keitti kokoon "luuseri bluesin"/ "roskapönttö -bluesin" aiheesta Kivi, kuuntele minua. Hän nosti Aleksis Kiven kautta valokeilaan ruotsinsuomalaisen kielen ahdingon, ja siistien ruotsalaisten jätteiden lajittelun - luusereihin ja menestyjiin. Tuomaristo hämmästeli Eilan kykyä esittää bluesia kalevalamitalla tai riimirumolla ilman, että yleisö edes huomasi sitä. Luontevuus paistoi läpi myös parissa kymmenessä minuutissa sepitetyssä improssa.  Tärkeä osa Eilan esitystä oli hänen sanoittajaparinsa Sirkka Nurmen (Lapua) osuus tekstien valmistelussa.

Myös muut palkitut ja yleisön suosikit loistivat improllaan, oikeastaan impro oli kaikkien vahva laji - kellään ei mennyt sormi suuhun arvotun, kenties pähkähullunkin aiheen kanssa. Uusi improsarja todisti runoilijoiden luovuutta - ikivanha kilpalaulun taito on yhä hyppysissä. Esitykset olivat olennainen osa kilpailua. Kyseessä ei tosiaan ollut pöytälaatikko runokilpailu. Palkitut (ja Hesariin kuvansa saaneet) Mika Terävä ja Sami Siltala tekivät myös improrunostaan (Coctail, joka puri) toimivan pienoisnäytelmän. Eestiläinen Olavi Ruitlane kiilasi kärkeen, vaikkei ollut ehtinyt sisäistämään toista Hannu Oittisen runokäännöstä. Laulu "Siittiösolu" riitti jo vakuudeksi. Mies kirvoitti yleisöstä parhaat naurut.

     
       Oppositio räppäsi tuomarit ja yleisön pyörryksiin. Esitys eteni "kuin kulkutauti".

Käytäväsupinat ja yleisöäänestys kielivät monelle uuden runouden lajin räpin (tai hip-hopin) läpilyönnistä myös vanhempiin katsojiin. Räp on itseasiassa paluuta alkuperäisen runokulttuuriin: musiikki ja rytmi olivat myös muinaisten runonlaulujen runko. Improvisaatio sai voimansa sykkivästä, syklisestä rytmistä. Oppositio ja Juhani edustuvat alansa huippua, mutta samalla hyvin erilaisia tyylejä. Juhanin räppäily on selkeää ja letkeätä, Oppositio pakotti kuuntelemaan uskomattomalla sananopeudella ja iskevällä lavashowlla. Heillä on myös painavaa sanottavaa. Mainittakoon, että pojat esiintyvät kisojen rumban seurauksena 27.10 klo 19.45 TV1:ssä Yokotai -ohjelmassa. Toivomme heille sijoituksen myötä lisää ansaittua julkisuutta. Radiouutiset ja lehtien lööpit ovat sitä jo tuoneet.

Yleisöäänestyksen voittaja oli Anita Repo. Toiseksi tuli Juhani (rap)
Kärjen tuntumassa olivat myös Mika & Sami, Anne-Mari Keckman, Oppositio ja Eeva Seppänen.
Onnea heille!!!!  Julkaisemme myös osan kilpailuteksteistä. Lisätietoja tuottaja Petri Niikolta Valokuvat ©Petri Niikko

Ja palataksemme kisan teemaan 40 vuoden takaa: yleisö valitsi nyt Pentti Saarikosken runon ykköseksi.
Runomittojen kilpalaulanta päätyi kalevalamitan ja räpin voittoon.
Kalevalamitta sai yleisön äänistä 39,8%, räp 23,6%, vapaa mitta 20,1% ja loppusoinnullinen 15,5%. Tulos on yllättävä kaikkien runomittojen kohtaamisessa. Runomummot vs. räppärit oli hyvin tasaväkinen yhteenotto. Kolmanneksi tullut Eine Joutsijoki tuli isoäidiksi juuri 20.10.!!! Palkintokin jäi saamatta, kun piti lähteä Kätilöopistolle.

Runonäytteitä kilparunoista!

                            
Ville Komsi sai jaetun neljännen palkinnon. Tuomariston mukaan mies olisi hyvinkin voittanut nasevilla ja rytmikkäillä runoillaan,  jos kyseessä olisi ollut Lauri Viita kilpailu! Hän valmisti myös hyvin jännittävän esityksen improaiheestaan "Potkin autoromua ja rakastin sinua". Eine Joutsijoki sai kilpailussa kolmannen palkinnon koskettavilla, lauluillaan. Tuomariston mukaan myös Einen improvisaatio oli valmista levytysmateriaalia. Kansanlaulun kaunis naivismi ja universaali yksinolon tuntu ja esityksen varmuus - siinä poimintoja palkinnon perusteluista.. 

                         
Karismaattinen Eila voitti maailmanmestaruuden. Oikealla: Coctail, joka puri Samin ja Mikan improna.

          
Pena ja Repe ottivat uusinnan Louhisalissa kilpailustaan 40 vuoden takaa. Pentin runo voitti yleisön äänet vuonna 2002! Miehet juonsivat kisan ammattinäyttelijöiden ilolla ja varmuudella. Hattupäinen Pena oli Jarkko Pajunen ja Repenä hääri  Harri Liuksiala, molemmat miehet Valtimon teatterista. 

               
Vasemmalla: ote pienoisnäytelmästä Risti ja riita - lusikka virrassa. Runonäytelmässä vastikään kuolleet sielut saivat puheenvuoron. Niin tuomari kuin yleisö sijoittivat Samin ja Mikan aivan kärkeen. Oikealla ei istu ja laula John Lennon vaan Viron Aapo Ilves, joka ei olisi päässyt rikkinäisellä passilla Suomeen, ellen olisi vienyt tullimiehille perjantain Metro-lehteä, jossa komeili iso värikuva miehestä. Aapo on kääntänyt Leevi and the Leavingsiä Viroksi ja on päättänyt tehdä laulut myös virolaisten suosikeiksi! Ainakin "Muotitietoinen" on jo soinut radiossa. Aapo on myös yksi parhaita länsieurooppalaisia kurkkulaulun taitajia!

         
Yleisö piti Anne-Mari Keckmanista ja räppäri Juhanista. Anne-Mari oli hurja, shamanistinen, Juhani letkeä.

    
Eeva Seppänen (vas.) oli yleisäänestyksen jaettu 2. Anita Repo voitti yleisökilpailun. Lämpö ja naisenergia säteilivät molemmista. Anitaa säesti kanteleella Suomen ensimmäinen kanteleen soiton tohtori Arja Kastinen.

                      
Tuomaristo, eli runoilijat Kai Nieminen ja Ilpo Tiihonen kertoivat nauttineensa suuresti kilpatöiden seurannasta.
Molemmat runon maestrot ovat muuten julkaisseet syksyllä uudet runokokoelmat. Ilpo ja Kai olivat mukana kisojen työstämisessä keväästä alkaen. 

       
Olavi Ruitlane lauloi Siittiösolusta sekä Minirunon Suomen muistolle. Miikul Pahomov lausui karjalaisesta uskosta.

                    

Katri Tirkkonen Kesälahdelta nauratti Kielitaitoisella ja vakuutti Tervaloitsullaan. Oppositio kritisoi räpin kaupallistumista. Miehet tulivat mieluummin runokisaamme kuin edellisenä päivänä Seinäjoella järjestettyihin räpin SM-kisoihin, joissa he myös olisivat varmasti menestyneet.

           
Lassi Kettunen ja Jarmo Jylhä - Repen perintöä parhaimmillaan. Kettuselta sujuvat kaikki runomitat. Hänen tekstejään on levyttänyt mm. Aapeli Rummukainen. Oikealla tunnettu poetry slamming -runoilija Jussi Wahlgrén, jonka eroottiset runot päättivät valmiitten esitysten sarjan. Seurasi 25 minuutin tauko, jonka aikana tekijät laativat kuumeisesti hatusta vedettyjen otsikoiden alle tekstejä.

Takaisin etusivulle