Talvella Vienan Karjalassa 2010
Kuvia tammikuulta 21.1.-25.21.2010.
Winterviews from Russian Karelia A.D. 2010 January ©Petri Niikko
Osa 1. Jyskyjärven kuvia Osa 2 Uhtua

Talvi koettelee Eurooppaa. Ajaessamme lumisen Suomen läpi odotimme Vienalta arktisempaa ilmettä. Normaalivuosina saapuminen oikean talven maisemiin on iso siirtymä etelän miehille. Vienassa olemme saaneet nauttia Talvesta. Lumesta ja pakkasista. Nyt meillä on enemmän lunta Vantaalla! (60cm)  
    Silti talvi koettelee Karjalaa kovemmin. Pakkaset ovat kireämpiä ja lämmityspuuta kuluu. Eläkeläinen joutuu maksamaan vuoden polttopuista helposti neljän kuukauden eläkkeen. Viime vuosien huono marjasato selittyy vähälumisilla alkutalvilla. Lumi ei suojaa marjoja pakkasilta, ei syksyllä eikä keväällä. Maa routii syvältä. Aikainen kevät houkuttelee kukintoja takatalven väijyessä toukokuun intomielisiä rohkelikkoja.

Sähkön hinta kallistuu jatkuvasti Venäjän kotitalouksissa. Nyt olisi energialampuilla kysyntää karjalaispirteissä. Sähkö on muutenkin arvaamaton luonnonvara. Kaikille Vienan kävijöille on ilmiönä tuttu valaistuksen himmeneminen vedenkeittimen nostaessa kierroksia. Laulaja Ilmillä sammuivat loisteputket kytkiessäni sylimikroni akun seinään. Vuonnisissa valo katkaistaan iltayhdestätoista aamuseitsemään.

Karjala on harvaan asuttu maa, enkä ole törmännyt siellä ammattikalastajiin. Suurella Kuittijärvelläkin saa kalastella päiväkausia törmäämättä muihin kalakuntiin. Siitä huolimatta karjalaisilta halutaan estää kalastaminen, joka on heille paitsi ikivanha perinne ja intohimo, niin myös ruokatalouden perusta. Verkkokalastus on ollut jo vuosia kielletty - nyt kielto rajoitetaan nylonverkkoihin! Veteen saa laskea vain punottuja pyydyksiä. Tämä tarkoittaa käytännössä eräitä tiettyjä thaimaalaisia verkkoja tai ukin usein jo rikkinäisiä kudelmia, joilla kalaa saa kuulemma huonommin kuin suomalaisilla nykyverkoilla. Karjalaiset kalastavat vain omiin tarpeisiinsa, joten tämä kieltoviidakko on loukkaus heitä kohtaan. Uskon tosin, että kieltoa ei aina välttämättä noudateta... Kalastusvalvojien tulevaisuus on silt taattu ja turvattu. 

Vielä enemmän ihmettelen ruotsalaisen huonekalujätin IKEA:n toimintaa Karjalassa. He saanevat metsää Karjalan saloilta suhteellisen edullisesti. Kuitenkaan heillä ei ole halua maksaa työmiehille ihmisarvoista palkkaa. Eräskin isä matkustaa joka aamu yli tunnin matkan metsätyömaalle ansaitsemaan leipärahaa, joka on pienempi kuin köyhimmän mummon eläke: kuukausipalkka on 5000 ruplaa eli noin 120 euroa kuukaudessa. Mies ei valita. Onhan hän onnekas. Töitä on. On pakko olla. Työntekijän markkinat ovat päättyneet myös Kostamuksen omassa rautakombinaatissa. Työpaikat menevät nykyään usein muualta tulleille pätkätyöläisille. He eivät kuulemma huutele sosiaali- ym. maksujen ja etuuksien perään. Näin huhutaan.

Mukavaakin kuului. Tottakai. Raittiit, käsistään kätevät ja tarinoillansa pysäyttävät karjalaismiehet (niitä on toki myös!) saivat matkalaiset hyvälle mielelle. Ja isot tilhiparvet, punatulkut, puhtaat ladut, tähtitaivas. Ja mikä tärkeää, vatsani rakastaa karjalaispirteissä tarjottavaa ruokaa. Kylän taideopettaja on keksinyt taas uutta puuhaa koululaisille. Miehen puutöissä on liikkuvat osat ja tarina! 


Venäläinen satu on muotoutunut Vladimirin käsissä eläväksi puuleluksi. Lapset tekevät perässä!

                                  


Koululaisten aamu lkoi hiihtolenkillä. Pakkasta vaivaiset 20. Mittari on käynyt 38 asteessakin.

                                       


Suomi poika lähti Ruotsin armeijan suksilla Vienan miehen jälkeh. Ridge oppaana.

           
        Clinton tervehti Sirkkaa, kuu kotipolkua.


                    
Jyskyjärven vesihuolto. Kylylle vedet. Avantoa pitää osata hoitaa. 


   
Yrjöllä on myös kunnon umpihangen taltuttajat. Aidolla tervalla.

                
Tilhet ovat vallannet pihlajat. Vieno tarjosi siikaa.

                       
                        Polttopuut maksavat pölkkyinä 3-5 kuukauden eläkkeen. Päälle työ. Oma tai maksettu. Kaikki vanhukset eivät jaksa pilkkoa, vaikka haluaisivatkin.

Takaisin etusivulle. Back to home

Seuraavat kuvat Uhtualta >>>