Puheen tapainen Arktikumissa Kalevalan päivänä 28.2.1999
Petri Niikko (muistinvarainen tallenne)

Olen iloinen ja ylpeä saadessani viettää Kalevalan päivää Rovaniemellä. Juhlaohjelmanne on ollut ikimuistettavan korkeatasoinen, ja Arktikumin puitteet ovat taatusti kalevalaisemmat kuin Helsingin Jäähallissa vietettävässä pääjuhlassa.

150 vuotta sitten Suomen sivistyneistö puhui ruotsia, hallitsijat venäjää, ja Suomen kansasta ei puhunut juuri kukaan. Nyt 150 vuotta myöhemmin suomalaiset ovat ylpeitä nousustaan vahvaksi kansakunnaksi, ja Suomen kansasta on tullut kuningas - ainakin näin vaalien alla. Olemme ylpeä myös Kalevalasta, jota tänään juhlimme. Väitän, että suomalaisten on kuitenkin vaikea sanoa, miksi oikeastaan Kalevala on meille niin tärkeä. Kalevalasta olemme kenties löytäneet oman Olympos-vuoremme, mutta suhteemme Kalevalaan ja muinaisuuteen on kuitenkin elävämpi: itseasiassa elämme Kalevalaa koko ajan. Hiihdämme Hirveä, kalastamme suurta haukea - ja puhumme kalevalamittaa. Kalevalakieli elää piilossa mutta vahvana suomen kielen sisällä.

"Ratsaa renkaasi ajoissa, syötä kortti tai seteli. Kahvihetken kohokohtiiin, miehen mittaista olutta".

Laulun sanat olivat mainoksista. Sävel, jota käytin oli ehkä tärkeimmän elävän vienalaisen runonlaulajan Helena Pirhosen käyttämä. Jos katsoitte eilen TV:n pääuutislähetyksen, näitte hänen laulavan vanhoja runoja. Kuvia Pirhosen mummosta riippuu myös tänään avattavassa valokuvanäyttelyssäni, josta kerron avajaisten yhteydessä enemmän.

En myöskään puhu nyt neljästä pidetystä kalevalamitan maailmanmestaruuskilpailusta, en suunnitellusta Runorumputeoksesta enkä vastikään lapsille julistetusta suuresta runokilpailusta.

Sensijaan luen otteen kuhmolaisen Hannu Gladin kirjoittamasta tietokonemanauksesta, jonka hän lähetti minulle sähköpostilla. Mies on saanut kenties kimmokkeen runonsa tekoon laatimastani PC-manauksesta, jonka tein aikoinaan haasteeksi kaikille runouden ystäville.

Suomalainen kansanrunous elää ja voi hyvin internetin aikakaudellakin.

Syntax Error