Tilaa nyt hauskat ja tehokkaat ikimitan kurssit ja/tai 
esitelmä nykypäivän Vienan Karjalasta 

Uusimmat esitelmät vuonna 2010 Puhelin: 045-1374757 petri@niikko.fi 

Olulunkylän kansalaisopisto marraskuu 2010
Perjantailuennot klo 10.30–12.00 Oulunkylätalo, Kylänvanhimmantie 25

12.11. Vuodenkierto Vienan Karjalassa
Valokuvaesityksiä ja luento tarujen Vienan Karjalan nykypäivästä.
Pääosassa kylien äänet ja karjalainen puheenparsi ja laulu omassa maisemassaan.

19.11. Kalevalan kehto ja punanurkka - Vienan Karjalan historiaa
Pohjoisen Venäjän Karjalan historia tavallisen kyläläisen silmin.
Karjalassa historia ja nykyaika limittyvät hämmentävän 
monisäikeisesti. Historiassa karjalaista identiteettiä on aina 
suojannut ylpeys, ja vasta kielen menetys voi vaientaa runonlaulun – 
jos sekään. Luennolla käsitellään myös Edvard Gyllingiä 
ja Karjalan Tasavallan syntyä.

26.11. Vienan Karjala uuden runonlauluperinteen Sampona
Vienan Karjalan viimeiset runomummot siirsivät kalevalaisen 
perinteen 2000-luvulle Suomen kautta.
Uuskalevalainen nykyväinöilmiö on jo vakiintunut käsite 
läskinlähdetyksineen ja tietokonemanauksineen.
Kuvaesityksiä, videoita, runonlausuntaa ja kalevalaisen runouden pikakurssi.

 

Kokonaisuus voi olla Multimedia-esitys dataprojektorilla Vienan Karjalasta ja sen perinteentaitajista/ historiasta tai uudesta kalevalaisesta runoperinteestä,
tai laaja/ mukautettu Karjala-aiheinen valokuvanäyttely

Kohderyhmät: kansalaisopistot, kalevalaiset juhlatilaisuudet, järjestöt, koulut, Karjala/ Kalevala-aiheiset tapahtumat ym.
Moni näidenkin sivujen suosikkiruno on syntynyt kalevalamitan kursseilla
Runorumpu -sivulta löytyvä
Läskinlähdetysmanaus
syntyi Karkkilan kursseilla vuonna 1998

Runo lahjaksi? Juhlapuheeksi? Haluatko tiivistää ja mehevöittää ilmaisuasi? Tarjoamme lääkkeeksi Luovan kalevalamitan kursseja  

Tiesitkö, että kalevalamitta on hämmästyttävän monipuolinen käyttörunomitta, jonka suosio on taas nousussa. Sillä voi tehdä onnittelurunon, tietokonerukouksen, läskinlähdetysmanauksen tai vaikkapa luontevan lööpin tai mainoslauseen. Aiheet ovat rajattomat.

Ostoskärryjen keräily, Suomen hiihdon hautajaiset, Sula läski lyllymästä, tulitaistelu torilla, kahden päivän kassavirta tai suudelma suven sylissä ovat suomalaisen runomitan, suomen kielen nerokaan lausekoodin eli ns. kalevalamitan tuotoksia. 

Petri Niikon vetämiä Kursseja on pidetty viime vuosina eri opistoissa mm. Espoossa, Kajaanissa, Kemissä, Lahdessa, Oulussa, Joensuussa, Ilomantsissa, Helsingissä, Karkkilassa, Tukholmassa, Viitasaarella, Rovaniemellä, Kotkassa, Valkealassa ja Turussa

Alla kaksi esimerkkiä kursseistamme, joista ensimmäinen on pitempi 1-3 päivän tehokurssi ja toinen on lyhyt, 1-3 tunnin esitelmä (suositus väh. 2h). Kurssit pyrkivät innostamaan ihmisiä löytöretkeilyyn ikinuoressa suomen kielessä esittämällä kalevalamitan historian ja teoriat yleistajuisesti ja tarttuvan tehokkaasti. Kurssien oppimateriaalina käytetään Petri Niikon kirjoittamaa ja kokoamaa Runorumpua. Kurssien lisäksi Niikko voi esitelmöidä puhtaasti laulamalla/lausumalla ja laulattamalla esim. illanviettojen ratoksi tai pitämällä diaesityksen nykyajan Vienan Karjalasta. Alkutietoja ei tarvita. 

Nykyaikaisen, luovan kalevalamitan kurssit:
Kalevalamitalla internet-ajassa/ Kalevalamitalla 2000-luvulle

-Kohderyhmä:
kaikenikäiset suomen kielen luovasta käytöstä kiinnostuneet sanankäyttäjät: opettajat, opiskelijat, kirjoittajat, media-alan ihmiset, lääkärit, insinöörit, kukkakauppiaat…

-Kurssien tavoite:
Oppia käyttämään ikivanhaa runomittaa luontevana, nykyaikaisena ilmaisuvälineenä, joka muuttuu kursseilla pakkopullasta kieliherkuksi ja hauskaksi yhdessäolon välineeksi. Kursseilla valmistetaan säkeitä arkikäyttöön ja viihdykkeeksi: opimme tekemään vaikka puhelinvastaajan viestejä, pesukonemanauksia, tietokonerukouksia lööppejä, moderneja sananlaskuja, rakkausrunoja koiralle tai vaikkapa itkuvirren. Kaikkea mikä liikkuu voi pukea säkeisiin. 

-Kurssien sisältö (esimerkiksi):
Kursseilla perehdytään kalevalamitan historiaan ja nykyajan runonlaulun lähtökohtiin katsomalla mm. diaesitys tämän päivän Vienan Karjalasta. Kalevalamitan säännöt käydään läpi helppotajuisesti mutta perusteellisesti. Kursseilla muokataan kollektiivisesti opiskelijoiden runotekstejä ja opetellaan uusia runosävelmiä. Kotitehtävillä ja yhteisharjoituksilla on koulutuksessa suuri paino. Kotitehtäviin voivat kuulua mm. arkipäivän manauksen tai rukouksen sepittäminen ja säkeiden bongaaminen. Kursseilla harjoitellaan myös lausuntaa ja laulantaa oppaina ääninauhat aidoilta runomummoilta tai videot moderneista Kalevala MM-kilpailuista vuosilta 1995-2002

Kouluttaja:
Valokuvaaja Petri Niikko on järjestänyt Vienan Karjalan Ystävät ry:n kanssa seitsemät runonlaulun maailmanmestaruuskilpailut, kirjoittanut kalevalamitan oppikirjoja (Runoräppänä ja Runorumpu-teokset) ja pitänyt valokuvanäyttelyitä Belgiassa, USA:ssa, Suomen Valokuvataiteen museossa, Rovaniemen Arcticumissa ja mm. Lapinlahden Taidemuseossa.
Valokuvanäyttelyyn voi liittää musiikkiesityksiä, kuten kanteleensoiton virtuoosin Arja Kastisen meditoivaa tunnelmointia 

Oppikirja
Suomen kansan uusi Runorumpu, antologia ja oppikirja 208 sivua, 230 runoa, 4-värikuvitus ISBN 951-98303-0-8. Ovh 37e. Hinta kurssilaisille 20 euroa.

Lyhyempi esimerkkiesitelmä:
Vienan saloilta tietokonemanaukseen/ Runorumpu haastaa Kalevalan!
Diaesitys ja esitelmä

-Suomen kansalla on kyky luoda uutta, iskevää käyttörunoutta ikivanhan runomitan kaavalla. Tule hämmästymään, nauramaan hauskoille runoille ja saamaan kipinä itsekin ryhtyä nykyväinöksi.
Valokuvaaja/ kirjailija Petri Niikko pitää esitelmän nykyaikaisesta kalevalaisesta runonlaulusta ja tuo terveiset alan maailmanmestaruuskilpailuista. Esitykseen kuuluu runonäytteiden lisäksi diaesitys 2000-luvun Vienan Karjalan maisemista ja ihmisistä. Esitelmään sisältyy lyhyt johdatus kalevalamitan saloihin ja runoesimerkkejä laulettuna, lausuttuna ja nauhoitteina Karjalasta.

Kursseilta on tullut myös kilpailijoita Runonlaulun Maailmanmestaruuskilpailuihin.

Tiedustelut: Petri Niikko 045-1374757
Hakamaankuja 3 A 13, 01600 Vantaa 
sähköposti

Takaisin etusivulle