Nyt pikku-Väinöt loitsimaan!

Kilpailu Uudessa Koululaisessa!!!


Tiesitkö, että 150-vuotissynttäreitään juhlivan Kalevalan runot kerättiin tavalliselta kansalta, ja että vielä sata vuotta sitten Karjalassa lapsetkin osasivat sepittää kalevalaisia runoja? No, sitä et varmasti tiennyt, että yhtä hyvin sinustakin voi tulla kalevalaisen runon, loitsun tai vitsilaulun sepittäjä, ja vieläpä kuuluisa. Koululainen järjestää nyt yhdessä Vienan Karjalan Ystävät yhdistyksen kanssa suuren runokilpailun, jonka voittajaruno esitetään syksyllä Runonlaulun Maailmanmestaruuskilpailuissa Espoossa.

Ensiksi tarvitaan kuitenkin lyhyt oppitunti, mutta älkää pelästykö, ei se niin vaikeaa ole kuin luulisi: olet jo melkein valmis pikkutietäjä, kun osaat laskea kahdeksaan.

Käytä kahdeksaa tavua

Samalla kun opit lukemaan koulussa, opit jakamaan sanoja tavuihin. Kalevalaisessa runossa yksi säe rakentuu kahdeksasta tavusta. Laske vaikka: Va-ka van-ha Väi-nä-möi-nen. Tai: Las-sin kau-he-a ka-ve-ri. Tai: Liisan kissa kaatoi maidon. Voitte käyttää näitä lauseita malleina keksiessänne omia säkeitä. Otetaanpa käsittelyyn ihan kokonainen runo:

Minä Kaaleppi Kasio,
meidän luokan lottovoitto
loistan tietsikkapeleissä.

Tällä tarkalla kädellä,
neron näppituntumalla
hoituu Duum ja NHL:llä,
Raider, Formula ja FIFA.

Mutta, mikä on parasta:
osaan melkein jo lukea!
Kysy vaikka veljeltäni!
Tiedän: aa on aakkosia,
oo on pallo tai patukka.

Alkusointua sovella

Nykyään lastenrunot ovat usein loppusoinnullisia, mutta ikivanha alkusointujen käyttö on oikeastaan hauskempaa ja helpompaa. Kalevalaisissa runoissa käytetään vain alkusointuja, eikä niitäkään ole joka säkeessä pakko viljellä. Alkusointuisia ovat samalla alkavat sanat. Kaaleppirunossa niitä ovat esimerkiksi: kysy vaikka veljeltäni. Etsi muut alkusointuiset sanat runosta! Suomalaiset käyttävät alkusointua huomaamattaan monesti vaikkapa lastensa nimissä: Jarkko Juhani Juutilainen kuulostaa suomalaisen korvassa komealta, samoin kuin mainos: ratsaa renkaasi ajoissa!

Vielä kertaamaan kehoitan

Suomen kieli on harvinaisen rikas kieli. Samalle asialle löytyy monta sanaa. Kissa voi olla mirri, kisu, katti, kolli tai vaikkapa viiksekäs mouruaja. Entisaikojen runoniekat osasivatkin ottaa kielestämme kaiken ilon irti. Runot ovat hauskoja juuri siksi, että samaa asiaa voitiin toistaa ja väännellä eri muotoon sielunsa kyllyydestä. Joskus asia muuttui ihan toiseksi kääntelyssä, mutta usein se vain selkeni ja täydentyi. Kaaleppi-runossa toistoa on käytetty kuvailemaan päähenkilöämme: Minä Kaaleppi Kasio, meidän luokan lottovoitto. Kerrolla voidaan myös täydentää luetteloa: Tiedän aa on aakkosia, oo on pallo tai patukka.

Harjoituksia

Kalevalakielellä leikittely on taatusti hauskaa puuhaa. Runoja voi keksiä ihan mistä vain: voi tehdä pilkkalaulun hernekeitosta, loitsun vanhoille kengille tai manauksen nuhaa vastaan, kuten: Haihdu viirus verestäni, painu bakteeri pihalle! Jos et häivy hellin ottein, taikka lyömällä litisty senkin synkkä kirppusirkus… jne. Runon ei tarvitse olla alkuunsa pitkä. Pääasia että harjoittelet, luet runoja Kalevalasta, tai kirjoittamastani Sanasammon käynnistysoppaasta, jossa on harjoituksia myös koko luokalle.

Petri NiikkoKilpailu on julistettu Koululainen-lehdessä 15.2. Säännöt ja palkinnot ovat tässä:

Runokilpailun teema on vapaa loitsuista vitsirunoihin. Tavoitteena mahdollisimman sujuva kalevalamitta. Täydellistä mitan käyttöä ei voi vaatia aikuisiltakaan. Lähetä oma runosi 31.5. mennessä os. Koululaisen toimitus, Runo, PL 125, 00002 Helsinki. Muista laittaa oma nimesi, ikäsi ja osoitetietosi mukaan.

Kilpailussa on Kaksi sarjaa: 7-10 vuotiaat ja yli 10 vuotiaat.Kummassakin sarjassa palkitaan kolme parasta. Ensimmäinen palkinto kummassakin sarjassa on Olympos Super Zoom 105-kamera ja toinen ja kolmas palkitaan Lasten Kalevalalla.

Runonlaulun MM-kilpailut pidetään Espoon Kulttuurikeskuksen Louhisalissa 23.10 1999. Kummankin sarjan voittajat esitetään MM-kilpailuissa!

Etusivulle

Uusia kalevalamittaisia runoja. Kalevalamitan sääntöjä. Kalevala MM. Runorumpuprojekti. Teesejä suomen kielestä. Sanasammon käynnistysopas. Vanhoja kansanrunoja. Hakemisto. Etusivulle. VKY. Linkit. Valokuvia