Vienan Karjala Helmikuun alussa 2004  Views from snowy Russian Karelia 30.1.-3.2. 2004 

Saavuimme Karjalaan tammikuun lopulla eli pakkaiskuussa. Pakkasta oli sopivat 5-10 astetta. Talvi on Karjalassa ollut nyt helpompi kuin viime vuonna. Pakkanen ei ole paukkunut eikä lunta ole kasaantunut metrin valleiksi pirttien seinustoille. Kuun vaihduttua tuiskukuuksi alkoi kuitenkin heti pyryttämään. Saimme lapioida tien auki lähtiessämme Jyskyjärveltä Paanajärvelle.

Jyskyjärvellä liikkui taas huhuja ikävistä leikkauksista kylän palveluissa. Päiväkodissa on enää kaksi palkattua työntekijää, kyläneuvostoa supistetaan rajusti, aputalous saatetaan lopettaa... Kylän koulu sai sentään  lisää elinaikaa naapurikylän Uuden Jyskyjärven koulun lopetuksen myötä. Oppilaita on nyt reilusti yli sata. Venäläiset eivät ymmärrä kylien arvoa. Jyskyjärvi ja Paanajärvi ovat lajissaan viimeiset vienalaiset jokikylät. Panostuksella niistä saisi vielä varsin elävät: ympäriltä viedään puuta urakalla, mutta kylät nuolevat näppejään. Turismi on noussut kesäisin myös varteenotettavaksi tulonlähteeksi. 

Hyvääkin kuului: Paanajärven vanhukset olivat pirteässä kunnossa.
Askon peugeot näytti taas kyntensä seikkailujen luojana. Ajoimme hankeen kilometri ennen rajaa, ja  kohta jo vedetkin keittivät ja juutuimme ensimmäiseen puomiin Kohtalo -kaupan vierelle.

Sarja 1: Jyskyjärvi    Sarja 2 Paanajärvi    Valokuvat Photographs © Petri Niikko

      

    

  
Jyskyjärvi. Helmi ja Sirkka. Loppuvuonna Sirkka muutti Suomeen. Paluumuutajana.

  

       
Nina kertoi meille tietäjistä Jyskyjärvellä 1970-luvulla. Hukan ja Revon - kahden suuren tietäjän välillä oli aina kilpailua mm. siitä, kumpi sai lapset pestäviksi.
-"Mitä lie siellä söpsötettih, a tytär miula heitti itkemisen".

                      
Elviiran lellikki ja Sirkan Vassi

Takaisin etusivulle Frontpage